El govern municipal de Sant Andreu de Palomar durant la IªRepública.

Ara fa pocs dies va ser l’aniversari de la proclamació de la Iª República Espanyola, i a Sant Andreu de Palomar aquest fet també va tenir algunes conseqüències, veiem doncs que va passar.

El 11 de febrer de 1873 es proclamava la IªRepública a Madrid, al poble de Sant Andreu de Palomar, la notícia arribava als pocs dies. Segons consta a les actes municipals, el 16 de febrer, sota l’alcaldia de José Cintado Soler, el conseller Sr. Culell comentava que tant la Diputació Provincial com diversos ajuntaments havien canviat els seus segells municipals, substituint la paraula “Constitucional” per la de “Popular” i sol·licitava que la Casa Consistorial de Sant Andreu fes el mateix. El plenari de l’Ajuntament ho va debatre i aprovà. El nou segell municipal diria: “AYUNTAMIENTO POPULAR DE SAN ANDRÉS DE PALOMAR” en lloc de l’anterior “Ayuntamiento Constitucional de San Andrés de Palomar”.

La República va arribar enmig d’una guerra civil contra els carlins que havia començat en 1872. El 23 de febrer per exemple, a les actes municipals de Sant Andreu es deia el següent: “Al consejero Sr. Grífol le ha llegado la noticia de que se han de distribuir armas para organizar una milicia republicana”. Les conseqüències d’aquesta guerra a Sant Andreu van ser molt dures i donarien per un altre article que deixem per al futur, ara ens centrarem només en les qüestions municipals.

En maig de 1873 el Sr. José Cintado, -l’alcalde que havia governat des de l’arribada del rei Amadeu I (1871-73)- era destituït i es proclamava nou batlle a Tomàs Casals Bartumens. Aquest, degut a la pròpia inestabilitat política del moment va governar només fins al mes d’agost quan va ser substituït per Juan Quintana Boix.

El 11 de desembre a proposta d’un ciutadà del poble, el Sr. Mut, l’Ajuntament de Sant Andreu decideix que per celebrar el 1è aniversari de la República -el proper 11 de febrer de 1874- es canviés el nom de la “Plaza de la Constitución” (actual plaça Orfila) i s’anomenés “Plaza de la República Federal”. L’ajuntament va decidir que a la nova placa que es col·locaria, a més del nou nom, es formaria una aureola amb les paraules “Igualdad, Libertad y Fraternidad”.

Un altre ciutadà, el Sr. Porrera va demanar a més que s’aprofités el fet que es volia retolar de nou tots els carrers del poble perquè es modifiquessin els noms “para quitar el color religioso que hoy tienen y se cambien los nombres de los santos por otros adecuados y que simbolizan la época presente.” L’Ajuntament ho va aprovar i va dir que ho comunicaria als alcaldes dels cinc districtes perquè aquests estudiessin i proposessin nous noms per a cada barri del poble de Sant Andreu.

L’ambient al poble cada cop era més anticlerical i els vilatans fins i tot van arribar a proposar que aprofitant que s’estava fortificant el campanar de l’església, es destinés el propi temple com a caserna militar per a la futura força mobilitzada que s’havia de crear per defensar el poble, atacat constantment per les forces carlines.

El 2 de gener de 1874 el General Pavia va dissoldre les Corts i per establir un “règim republicà” de caire conservador, dirigit pel General Serrano.

A Sant Andreu també van arribar les conseqüències d’aquell fet, el 17 de gener, el Governador Civil va informar de la dissolució de l’ajuntament andreuenc i la proclamació d’un nou alcalde, Jaume Estrany. S’acabava així amb un govern que cada cop estava agafant un caire més anticlerical i s’aturava el projecte de retolar de nou els carrers i utilitzar l’església com a caserna.

La República, cada cop més inestable va acabar finalment amb el Cop d’Estat de Martínez-Campos que va restaurar la monarquia en el nom d’Alfons XII.

Aquesta entrada s'ha publicat en Segle XIX i etiquetada amb , , . Afegiu a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

Una resposta a El govern municipal de Sant Andreu de Palomar durant la IªRepública.

  1. Pau ha dit:

    Enhorabona Jordi per la iniciativa. Benvingut al món dels blocaires andreuencs. L´article d´avui molt interessant. Molts ànims i envadant amb la nostra història.

    Una abraçada.

    Pau

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s