Noves restes arqueològiques trobades a Sant Andreu

La setmana passada durant l’obertura d’una rasa per posar una nova canalització d’aigua al carrer Sant Adrià cantonada amb el carrer Segre van aparèixer les restes d’una casa d’entre finals del segle XVIII, principis del XIX de la que no es tenia constància.

La casa, alineada amb la resta de cases que hi havia hagut fins fa pocs anys al propi carrer Segre, debia desaparèixer cap a mitjans del segle XIX quan es va construir el complexa fabril de la Fabra i Coats.

Sortosament l’empresa d’arqueologia Antequem SL va fer un seguiment de l’obra i l’arqueòloga responsable va poder documentar diversos murs i un cup on els propietaris de la casa emmagatzemaven el vi produït amb les vinyes dels voltants que van desaparèixer cap a finals del segle XIX amb l’arribada de la fil·loxera.

Sembla que les coses a Sant Andreu es comencen (en part) a fer bé.

Però per què diem que es comencen a fer bé en part?

El nucli antic medieval de Sant Andreu de Palomar (datat del segle X) es trobaria situat entre les rieres de Sant Andreu (actuals carrers Riera de Sant Andreu i Sant Adrià) i la de Paixalet (actuals carrers del Drac, Agustí Milà i Joan Torras) amb una història de més de 1.000 anys.

Fa temps que des de institucions andreuenques com el Centre d’Estudis Ignasi Iglésias s’intenta convèncer al Servei d’Arqueologia de Catalunya que s’apliquin als antics pobles annexionats a Barcelona la mateixa normativa de seguiments arqueològics que al nucli antic de dita ciutat.

A la Barcelona antiga els arqueòlegs fan seguiments a qualsevol obra que obre el subsòl barceloní, però fora de l’antiga ciutat no es fa. Per què?

Potser es considera que només hi havien camps? S’obliden dels pobles mil·lenaris com el nostre? No som tan importants com Barcelona?

Fora de les muralles de l’antiga ciutat hi havia vida com demostren la trentena llarga de jaciments trobats al corredor ferroviari durant les obres del AVE.

La destrucció “permesa” de troballes tan importants com la vil·la romana de la Sagrera-Verneda en són un clar exemple. Un dia ja dedicarem un post plenament a aquest tema.

Ara sembla que es comencen a mirar les coses a Sant Andreu, i quan la feina es fa bé donen resultats com el trobat ara. Però malauradament no es fa a tot arreu. Al carrer Fernando Pessoa, on s’està acabant de construir el nou Centre d’Atenció Primària no es va fer cap seguiment de l’obra durant els rebaixos de terra fets fa dos anys. A uns 50 metres d’allà, l’any 2004 es va trobar l’aqüeducte romà i encara resten allà soterrades les restes del molí de Sant Andreu i part del Rec Comtal.

Podem pensar que les coses han canviat des de fa dos anys quan no es va fer aquest seguiment, però no.

Fa escassament unes setmanes al carrer Santa Marta s’ha fet un rebaix de terres als terrenys de les dues cases antigues del segle XVIII que malauradament van anar a terra fa un parell de mesos i de les quals ja vam parlar a l’article “Salvem el casc antic”. Doncs bé, sense cap control arqueològic aquests terrenys han estat rebaixats fins a la cota que necessitaven sense poder saber si ha sortit alguna cosa o no.

 

S’hauria d’aconseguir que el nucli antic sigui controlat pels arqueòlegs quan es facin rebaixos del terreny per poder recuperar la poca història que ens queda i que dia a dia anem perdent de forma accelerada.

Aquesta entrada ha esta publicada en Arqueologia, Notícies. Afegeix a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

2 respostes a Noves restes arqueològiques trobades a Sant Andreu

  1. fmorales1980 ha dit:

    Antequem és l’antiga Actium?

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s