Les conseqüències de la crema de l’Ajuntament de Sant Andreu del 4 d’abril de 1870

El 4 d’abril de 1870 l’Ajuntament de Sant Andreu de Palomar va ser assaltat per un grup d’andreuencs i andreuenques que estaven farts haver de deixar anar als seus fills i marits a les inútils guerres colonials espanyoles. Aquell fet es va conèixer com la “Revolta de les Quintes”.

A més de la crema de l’Ajuntament, van quedar afectades unes cases que hi havia en aquella època al costat de la Casa Consistorial, un altre dia parlarem de la revolta, avui analitzem que va passar amb aquells veïns.

El 30 de març de 1870, el General Prim va decretar una lleva de 40.000 homes per combatre als rebels de Cuba i Puerto Rico. El poble estava molt fart de cedir 1/5 part dels homes útils per enviar a l’exèrcit. Tot i que es feia un sorteig, es podia evitar haver d’anar sempre i quan es pagués certa quantitat de diners.

La revolta va començar el dia 4 d’abril al poble de Sants, unes 2.000 persones (la majoria dones treballadores van cremar els bombos i les llistes destinades al sorteig dels quintos, durant la revolta va morir el tinent-alcalde i el propi batlle va quedar ferit.

A les poques hores la revolta es va estendre per tot el Pla de Barcelona i va arribar als altres pobles, entre ells Sant Andreu de Palomar. A la “Plaza de la Constitución” (ara Orfila) estava preparant-se el sorteig dels quintos quan la gent va assaltar l’Ajuntament i li va prendre foc, cremant també l’arxiu i el magatzem municipal. El foc es va estendre a les cases del costat i el batlle, Manel Martí Codina i els seus consellers van fugir corrents. Els revoltats van prendre el poble durant uns dies fins que una columna militar va arribar des de Barcelona per restaurar l’ordre.

El 9 d’abril es va controlar la revolta i el dia 14, a les 9 del matí, el Coronel en Cap de la columna militar va proclamar el nou Ajuntament, els senyors Agustí Serracanto Boada, Valentí Grau Gajans, Climent Valls Giol, Antoni Sans Mata, Francesc Trias Aguilera, Josep Gomis Vila, Josep Payerol Borràs, Pau Marí Gausachs, Josep Artés Sabadell i Melcior Serra Ribó van ser substituïts per Antoni Duran Balada, Joan Campanyà Feliu, Jaume Martí Gost, Jaume Hermetora Oliveres, Albert Aulet Sucarrats, Josep Baratan Feliu, Josep Balletmies Recasens, Jaume Blampart Torrents, Pere Pulant Calvet i Ramon Galubart. Manel Martí Codina continuava com alcalde.

Els llibres d’actes de l’Ajuntament de Sant Andreu, l’arxiu municipal i molts altres documents van ser malauradament cremats durant l’incendi. Poc podem saber del que passava a Sant Andreu abans d’aquests fets, però a partir del mateix dia 14 d’abril de 1870 i fins el 20 d’abril de 1897 encara es conserven sortosament totes les actes.

Com va actuar l’Ajuntament després de la revolta?

En aquestes actes podem observar que el mateix 14 d’abril, un cop designat militarment el nou Ajuntament, aquest, va començar a organitzar-se de nou tot i que fins al 18 de maig no van poder tornar a treballar al propi edifici.

Aquell mateix dia, el batlle va demanar a l’arquitecte municipal que valorés l’import de les obres indispensables de rehabilitació de la Casa Consistorial que es van calcular en 2.779,75 ptes.

El 20 d’abril, el fuster encarregat de les obres de portes, balcons i finestres presentava el seu pressupost, 733 escuts (1.832,5 ptes). El dia 27 es demanava a dos manyans, un d’ells era Josep Font “en recompensa por sus servicios durante la revuelta” (desconeixem en què) pressupostos per posar tots els panys nous a l’edifici.

El 30 d’abril s’aixecava el setge del poble i les tropes militars marxaven cap a Barcelona. El poble tornava a la plena normalitat i l’Ajuntament recuperava totes les seves funcions. Els veïns “d’ordre” van decidir fer una guàrdia veïnal per protegir l’Ajuntament fins que tingués novament portes, posant cadascú una arma defensiva de la seva butxaca.

Les poques notícies que tenim de les conseqüències de l’incendi del dia 4 d’abril són de reclamacions fetes en els dies posteriors. A principis de maig es va aprovar donar indemnitzacions a tots els afectats per l’incendi (ja que amb la crema de l’Ajuntament es van veure afectades també dues cases i el magatzem municipal).

El dia 3 de maig es va aprovar la primera indemnització, Simó Valls (cap dels serenos) va rebre 120 escuts (300 ptes) pels diners, robes, mobles i efectes que li van ser robats quan la gent li va assaltar també la casa per estar intentant evitar la revolta.

Un altre dels afectats, el pregoner i porter de l’Ajuntament (Ignasi Aguirre Alerm) va estar al seu lloc de treball durant la revolta i “la turba le invadió su casa quemándole la ropa y los muebles”, l’Ajuntament el va indemnitzar amb 50 escuts (125 ptes). Els altres afectats van ser els membres de la Banda Municipal, Pere Marqués Cases (un dels membres) reclamava 39 ptes per tots els objectes perduts, la seva casa va quedar molt malmesa i ell i els altres dos membres de la Banda van haver d’anar a instal·lar-se en una casa de lloguer. Joaquim Mas Fondista (un altre dels membres de la Banda) demanava 210 ptes per tots els seus objectes perduts i l’Ajuntament va dir que investigaria el valor dels objectes ja que la quantitat els hi semblava desproporcionada. Finalment, li van donar una quantitat molt més baixa al no poder demostrar tenir tot el que deia tenir.

Com es pot observar el tema es va solucionar en poc menys d’un mes i la gent la rebre ràpidament les indemnitzacions, les cases van trigar una mica més en arreglar-se i tot va tornar a una relativa normalitat, eren temps difícils. Aquestes són les poques notícies que s’han trobat als llibres d’Actes de l’Ajuntament de Sant Andreu de Palomar on es poden veure les conseqüències d’una revolta que va durar sis dies i que es van tornar a repetir en 1909 durant els fets de “La Setmana Tràgica”.

Aquesta entrada s'ha publicat en Segle XIX i etiquetada amb , , , , . Afegiu a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s