LES CASES DEL CARRER DEL PONT CORREN PERILL

2006 Carrer del Pont          DSCF3430

Cases del carrer del Pont, vista des del carrer i des de l’interior.

L’Ajuntament de Barcelona va permetre la destrucció de la casa més antiga del barri d’Hostafrancs. La finca, de mitjans del segle XIX i ubicada al carrer Creu Coberta núm. 26 havia estat en un primer moment un petit hostal propietat de Joan Corrades i Bosch, traginer d’Hostafrancs de Sió (Lleida) i que va ser qui va donar nom al barri. Tot i que la casa no era excessivament antiga tenia un significat molt important per la curta història d’aquest barri de Sants.

Aquest fet ens dóna molt que pensar, aquí a Sant Andreu tenim també molt patrimoni i en aquest cas, fins i tot més antic. Si no estem alerta, aquest patrimoni també correrà perill.

Al carrer del Pont trobem les que segurament són les cases més antigues que queden al antic poble de Sant Andreu de Palomar, són dues cases que perfectament podrien ser del segle XVII i que corren perill de desaparèixer.

Una ja no té sostre i l’altra sortosament està okupada per un noi que se’n cuida d’ella i és conscient del patrimoni que té entre mans. Algú podria pensar que estar okupada comporta un greu perill, però en aquest cas no. El perill seria tancar-la i deixar que el temps acabi de fer malbé les seves parets de tova (massa de fang barrejada amb palla i modelada amb forma de maó i assecada al sol).

Aquest conjunt de cases es troben a més al costat d’una altra casa més moderna però alhora molt important per a la història del nostre poble, la Casa de l’Oficial.

Última casa que queda al poble on les tropes militars que venien a Sant Andreu durant els diversos conflictes bèl·lics entre els segles XVIII i XIX hostatjaven als oficials que passaven uns dies a Sant Andreu.

Aquesta casa també està okupada i també en aquest cas, sortosament okupada.

En aquest blog no pretenc fer cap tipus de propaganda a favor de l’okupació, però en aquests casos, si la gent és conscient del que hi ha i ho cuida, és preferible que la casa sigui habitada a que estigui abandonada i tancada.

L’Ajuntament de Barcelona pretén fer fora als okupes de la casa i tapiar-la i això em preocupa. Fer fora a la gent que hi habita i tancar-les comporta dos problemes greus, el progressiu abandonament de les cases i el tapiat que pot fer entrar a qualsevol altre persona que no tingui tants miraments com tenen els actuals inquilins.

Aquestes cases van viure els moments més importants del nostre poble, com la Guerra dels Segadors, on pagesos de Sant Celoni i Riudarenes conjuntament amb els de Sant Andreu van entrar a l’antiga església del poble i van treure el Sant Crist dels Segadors per anar amb ell a Barcelona; la Guerra de Successió on l’Arxiduc Carles III va poder veure aquelles mateixes cases o més recentment els fets de la Revolta de les Quintes on el Noi Baliarda va despenjar-se per l’antic campanar i va saltar a la Rectoria just per davant d’aquestes cases.

Els andreuencs hem de deixar clara una cosa, aquestes cases no es toquen, no han d’anar a terra ni tampoc han de ser abandonades perquè sinó, amb el temps passarà igual que amb la casa del carrer Gran que ha estat enderrocada per estar en ruïnes.

Aquesta entrada ha esta publicada en Notícies. Afegeix a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

5 respostes a LES CASES DEL CARRER DEL PONT CORREN PERILL

 1. que presiosa la historia, jordi, demanem a la juntament que cunservi aquestes cases , se poden fe moltes coses ,sobre tot explica als nostres nets la historia verdadera, y fe museus grasies per estima tan a sant andreu.

 2. alfonso ha dit:

  El Problema és Com Sempre un nom GAIREBÉ MATEIX Diferents Actituds front a okupar una casa Pot Ser Una salvació de la mateixa, Aquest és el cas de les cases del carrer del pont, si no hi Posem remei entre Tots, a les personas que las mantenen en peu els desauciran quedan les casas tapiades i acaban a terra

 3. agustí morera i cortines ha dit:

  Precisament aquest any 2013 el 7 de juny farà 373 anys van sortir pel c. Del Pont (es diu c. del Pont perquè més avall a l’indret del que avui és el c. Cinca hi havia el pont que travessava el Rec Comtal) els segadors d’arreu de Catalunya van sortir amb el Sant Crist romànic per la Carretera de Ribes fins a la plaça del Rei a Barcelona. és l’anomenada la Revolta dels Segadors i el Corpus de SangÉs cert, aquestes cases són testimoni d’aquells fets històrics i cal preservar-les com a història de Sant Andreu de Palomar i de Barcelona. La Coordinadora de l’Assemblea Nacional Catalana de Sant Andreu de Palomar l’any 2014 vol recordar aquest fet junt amb totes les associacions de la ciutat i mitjans de comunicació per recordar a la nostra ciutadania aquests fets.

  agustí morera i cortines

  • Jordi Petit Gil ha dit:

   Gràcies per la teva aportació. De fet estem treballant en un possible llibre per parlar d’aquests fets i d’altres fins el 1714 que amb sort sortirà a la llum en setembre de l’any que ve.

 4. Anònim ha dit:

  les cases del costat parrell del carrer del pont tenen la façana tant malament que no crec que valgui la pena intentar conservar-les

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s