CAN RIERA I LA PLATAFORMA APROPAT

cabecera

Finalment sembla que la masia de Can Riera es salvarà de la demolició gràcies al suport veïnal i especialment a la Plataforma Apropat, que des del primer dia va lluitar per aconseguir la seva salvació.

El 22 de gener de 2013 ja vaig escriure al blog sobre aquesta masia. Veure: “Salvem Can Riera”. https://santandreudepalomar.wordpress.com/2013/01/22/salvem-can-riera/

Però qui són aquesta associació?

Arrel de que saltés a la llum en setembre de 2011 el descobriment d’una important la vil·la romana trobada a les obres de l’AVE; veïns de Sant Andreu de Palomar, La Sagrera, La Verneda i Sant Martí de Provençals van començar a preocupar-se pel futur d’aquesta troballa, tot i que les obres de l’AVE ja havien dictat sentència: culpable d’entorpir les obres i per tant condemnada a ser destruïda (prèvia excavació arqueològica es clar).

La preocupació dels veïns va ser encara més gran quan es va decidir ocultar la troballa instal·lant noves tanques amb tela fosca i posant fins i tot un vigilant per evitar que la gent fes fotografies.

Pel facebook  es creà una plataforma (encara existent) que es diu: “Salvem la vil·la romana de La Sagrera”. El grup va arribar a superar al principi els 1.000 adscrits i els veïns es van començar a mobilitzar mentre les màquines acceleraven la destrucció de la troballa.

El 2 d’octubre de 2011, una quarantena de persones es van reunir a la Nau Ivanow de La Sagrera per tractar de fer alguna cosa per evitar la destrucció d’aquella gran i única vil·la romana d’aquelles característiques trobades al Pla de Barcelona.

Les gestions fetes per diverses entitats, de Sant Andreu (AAVV de Sant Andreu, AAVV La Sagrera, i el CEII) i de Sant Martí (AAVV de La Verneda) va fer que el dia 7 d’octubre el MUHBA (Museu d’Història de la ciutat de Barcelona) amb el vist-i-plau de l’Ajuntament de Barcelona organitzés unes visites en petits grups perquè es pogués veure l’estat de vil·la el dia abans que fos destruïda aquella part.

L’excavació de la vil·la va seguir (i segueix en l’actualitat) però el cop pels veïns va ser molt fort. Molta de la gent que s’havia implicat en la salvació de la vil·la va deixar aquest grup; i el que anava a ser una plataforma de veïns per protegir el patrimoni dels nostres pobles (Sant Andreu i Sant Martí) va començar a perillar.

A finals d’octubre, en una nova reunió ja amb menys assistència es va decidir seguir endavant en el projecte d’engegar una associació i seguir les obres de la vil·la a més de preocupar-se per altres elements patrimonials de Sant Andreu de Palomar i Sant Martí de Provençals, creant-se així extraoficialment la plataforma APROPAT (Agrupació per la PROteció del PATrimoni) a mitjans d’octubre de 2011 i gràcies a la perseverança de l’Arantxa, l’Eduard, la Rosa i en Hugo entre d’altres.

A inicis de novembre de 2011 va començar una segona revindicació, la de la masia de Can Riera. Ara, amb l’experiència adquirida després de la primera derrota amb la vil·la romana de La Sagrera, ja es sabia una mica millor com actuar.

Durant el 2012, amb l’ajuda d’un dels veïns afectats, en Diego Apaolaza, la periodista de La Vanguardia Meritxell Pauné i l’assessorament del grup “Salvem el Canal de l’Infanta”, diversos membres de la plataforma Apropat van començar una nova lluita. Aquest cop per salvar un mas del segle XV ubicat al costat de la Riera d’Horta al seu pas per la Verneda i que es volia enderrocar per fer un parc i més pisos actualment innecessaris.

La lluita ha durat més d’un any i mig, i l’administració no ho ha posat fàcil, els membres de la plataforma s’ho han hagut de suar de valent però sembla que finalment a la segona va la vençuda i Apropat ha aconseguit salvar el seu primer element patrimonial. Esperem que no l’últim.

L’associació es va formalitzar legalment en desembre de 2012 i ara espera l’arribada de nous col·laboradors que es preocupin per la història del seu poble i tinguin inquietuds històriques i culturals. Al facebook teniu el grup “Apropat” i el de “Salvem la vil·la romana” on podeu contactar amb els seus membres per rebre més informació.

Des d’aquest blog vull agrair a tots els seus membres i col·laboradors que han posat el seu gra de sorra perquè els nostres fills puguin seguir gaudint d’un patrimoni que la mà salvatge del creixement urbanístic volia enderrocar.

Les més sinceres felicitacions i a seguir lluitant!

Aquesta entrada s'ha publicat en Notícies i etiquetada amb , , , , , , , . Afegiu a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s