PRESENTACIÓ DEL LLIBRE “LES MASIES DE SANT ANDREU DE PALOMAR. INVENTARI DE CASES DE PAGÈS ANDREUENQUES”

CARTELL

AUDITORI CENTRE CULTURAL CAN FABRA

(Carrer del Segre, 24-32 / 08030-Barcelona)

DATA: DIJOUS DIA 27 DE MARÇ DE 2014.

HORA: 19 HORES.

DESENVOLUPAMENT DE L’ACTE:

– Benvinguda a càrrec de Pau Vinyes i Roig, coordinador del projecte.

– Parlament de Lourdes Pinyol i Selva, en nom dels autors i les autores.

– Conferència “Ser pagès avui” a càrrec de Francesc Bancells, pagès a l’àrea metropolitana de Barcelona.

– Parlament a càrrec de Pau Vinyes i Roig, coordinador del projecte. Agraïments: Relació de col·laboradors i mecenes.

– Cloenda a càrrec de Raimond Blasi i Navarro, regidor del Districte de Sant Andreu.

Petit refrigeri gentilesa del Bar Versalles i Lliurament dels llibres.

 

Les recents descobertes arqueològiques en les obres del tren d’alta velocitat han fet sortir a la llum pública assentaments humans del paleolític superior així com vil·les romanes.

A l’entorn de l’any 10 aC tindria lloc la fundació de la ciutat de Barcino. Al voltant d’aquest nucli habitat s’alçaren diverses vil·les romanes que s’entengueren al llarg del Pla de Barcelona. L’evolució a través dels segles d’aquestes vil·les reconvertides en masos comporta l’enfortiment de propietats dedicades al conreu de l’horta, els cereals, la vinya… En molts casos aprofitant el curs del Rec Comtal o de rieres.

La intensificació de l’explotació agrícola del Pla de Barcelona es deturaria a l’entorn del s. XVII, arran de les guerres que durant més de setanta anys assolaren la ciutat i els seus entorns (les guerres dels Segadors, Set Anys i de Successió). Tot seguit, entre els segles XVIII i XIX, neix una revifada en l’activitat agrària deguda a la pacificació de la zona en no haver-hi grans conflictes bèl·lics. És el moment de la construcció de recs, sínies, cisternes i de dipòsits de tota mena per a l’aprofitament intensiu dels recursos hidràulics.

Els principals conreus elaborats en l’antic terme municipal andreuenc són la vinya,  camps de sembradura de blat, ordi, espelta…, l’horta amb cebes, cols, enciams, llegums… i garrofers, oliveres i arbres fruiters. Tampoc podem oblidar la ramaderia de vaques, ovelles, bens i cabres. I la cria domèstica d’ànecs, oques, porcs, gallines…Hi ha qui tenia colomars, eixams d’abelles i bous, mules i cavalls per a traginar d’un lloc a l’altre o bé per a les feines del camp.

En l’antic municipi de Sant Andreu de Palomar s’hi han localitzat, unes cent seixanta masies, de les quals actualment amb prou feines queden en peu unes 20. La pressió i l’especulació  urbanística ha fet que moltes masies hagin desaparegut. En d’altres casos els masos s’han adaptat a la trama urbana configurant nous edificis urbans.

DESCRIPCIÓ DEL LLIBRE:

El llibre de 272 pàgines i de format apaïsat amb interior en blanc i negre, conté les fitxes de 159 masies o cases de pagès inventariades amb un pròleg a càrrec de l’historiador Jordi Rabassa Massons. Com a annexos té: els malnoms  dels vinyataires de 1915 i un cens dels pagesos de l’any 1970. La bibliografia i hemeroteca utilitzada, la webgrafia utilitzada, els agraïments a tota la gente que ens ha ajudat i el llistat dels mecenes de Verkami.

Autors: Alexandra Capdevila, Alejandra García, Laura Gómez, Ricard Paradís, Lourdes Pinyol, Jordi Petit, Jordi Sánchez i Pau Vinyes.

Amb la col·laboració de: Districte de Sant Andreu i Districte de Nou Barris Ajuntament de Barcelona, Biblioteca Ignasi Iglésias-Can Fabra, Associació de Veïns i Veïnes de Sant Andreu de Palomar, Verkami, Arxiu Històric de Roquetes-Nou Barris, Centre d’Estudis Ignasi Iglésias, Tot Història Associació Cultural, Gestoria Das.

Maquetació i disseny: Nora Grijalba; correcció: Mònica Montserrat i Grau; impremta i enquadernació: Gràfiques Campás.

Aquesta entrada s'ha publicat en Notícies i etiquetada amb , , . Afegiu a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

Una resposta a PRESENTACIÓ DEL LLIBRE “LES MASIES DE SANT ANDREU DE PALOMAR. INVENTARI DE CASES DE PAGÈS ANDREUENQUES”

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s