VISITA A VALLBONA, UN BARRI CANVIAT PER LA MERIDIANA

Si fa mesos en un itinerari sobre el Rec Comtal vaig parlar ja sobre l’actual barri de Vallbona, -situat dins de l’antic terme municipal de Sant Andreu- avui parlarem d’alguns dels canvis que ha patit aquest barri de l’actual districte de Nou Barris.

Ara fa bon temps i una tarda podeu anar a Vallbona. Fent una passejada per la part menys vista de l’antiga Quadra de Vallbona, podem trobar encara parts interessants del seu passat més proper.

La construcció de la Meridiana a inicis dels anys 60 del segle XX va modificar tota la trama urbana de dit barri fent a més desaparèixer també la coneguda masia del segle XVIII anomenada Torre del Baró.

La Torre del Baró fou aixecada de nou el 1797 en substitució de l’antiga Torre del Baró situada més cap al nord-oest, al costat del torrent Tapioles i que fou enderrocada durant el setge de Barcelona de 1713-1714 al ser propietat del Baró del Pinós, un dels nobles que es va sumar a la defensa de la ciutat comtal.

Quan a finals del segle XVIII la marquesa de la Manresana –la nova propietària de les terres expropiades a l’antic baró- s’uní en matrimoni amb un dels seus descendents, aquest féu tornar a aixecar la torre en una zona millor situada. Malauradament aquesta nova construcció, no va arribar als 200 anys ja que els barons de La Manresana lógicament no imaginaren mai que al segle XX per aquells indrets passaria una de les vies de comunicació més importants d’accés a la capital catalana.

De la torre del Baró només queden records en la memòria de la gent gran i la seva transformació actual no deixa als nous andreuencs cap possibilitat d’imaginar-se la seva antiga ubicació.

 img_50391  IMG_3739

Però encara Vallbona conserva una part del seu encant rústic gràcies a que la Meridiana no va passar per allà. Encara avui dia trobem dempeus la Granja del Ritz, construïda això si molt més tard que l’anterior –anys 30 del segle XX-.

IMG_3590 IMG_3585

IMG_3577

L’antiga Granja Montserrat, dita així en honor a l’esposa del seu primer propietari Miquel Cabré Ycart va passar a finals dels anys 40 a ser de la família propietaria de l’Hotel Ritz de Barcelona fins que a mitjans dels anys 90 va ser abandonada conservant ara aquest trist estat actual.

Però la Meridiana va portar molts més canvis a Vallbona, si veieu la comparativa de les dues imatges veureu com una part important del veïnat d’aquest barri, en la zona més propera a la sortida de Barcelona va veure com als anys 60 li eren destruïdes desenes de cases per l’ampliació de dita via ràpida.

1956  2000

Avui dia passejant per la part més allunyada del centre de Vallbona, podem encara observar restes del seu passat, una antiga torre d’aigua (reaprofitada avui en dia com a sub-estació elèctrica), l’antic pont de la carretera de Barcelona per on passaven antigament cotxes ambdós sentits, el torrent Tapioles (soterrat ja al seu pas per Vallbona) o l’antic túnel de la carretera que anava a Sabadell.

IMG_3733 IMG_3735

Antiga torre d’aigua i el pont de l’antiga carretera a Sabadell.

IMG_3736 IMG_3732

Torrent Tapioles i l’antiga entrada al túnel de la carretera de Sabadell que es féu en construir la Meridiana.

Tot això són petits retalls de la vida de Vallbona i la part baixa del barri de Torre Baró que encara avui dia es conserven i que desgraciadament no sabem pas fins quan. Una tarda que no sabeu que fer us recomano una passejada pel barri, val molt la pena i us semblarà que no esteu a Barcelona, tot i ser de la ciutat comtal, el fet que Vallbona es trobi tan aïllat ens permet encara recordar com era la nostr terra abans de la massificació actual.

 

 

Aquesta entrada s'ha publicat en Itineraris, Notícies i etiquetada amb , , , , , , , , . Afegiu a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s