LES VISITES D’ALFONS XII I ALFONS XIII A SANT ANDREU

 

Com la notícia del moment ha estat l’abdicació del rei Joan Carles I, l’article d’avui el vull dedicar a una de les visites reials al poble de Sant Andreu de Palomar. L’últim monarca que va visitar Sant Andreu de Palomar fou precisament l’avi de Joan Carles I, el rei Alfons XIII. Sa Altesa Reial va visitar Sant Andreu dos cops: el 1904 i 1920. En aquesta última, en juny de 1920 va venir a visitar la Fabra i Coats. Aquell fet va ser molt important pels andreuencs del moment que feia anys que no rebien una visita de tal envergadura.

Tot i la poca informació documental que hi ha d’aquella visita a Sant Andreu, són molts els fills dels antics obrers de Can Mamella que expliquen les històries que els hi explicaven els seus pares o avis sobre aquella visita de la qual, sortosament s’hi conserven diverses imatges.

res526691_resize_1226x528_2

Acompanyat pels germans Ròmul i Ferran Fabra i Puig, el rei visità Can Mamella. (Foto: Amics de la Fabra).

Después de recorrer el Monarca las diversas instalaciones de dicho centro fabril, impuso la cruz de Isabel la Católica á los obreros José Vila, Pedro Cerdá, Rafael Maciá, Ignacio Ballbé, Tomás Carrió, Juan Pujol, Antonio Pavés, Rafael Capdevila y Juan Clará que llevan más de cincuenta años en dichas fábricas.” (Mundo Gráfico)

Però nosaltres volem anar una mica més enllà i enlloc de parlar d’aquesta famosa visita, volem parlar d’una altra visita ja no tan coneguda que va haver al poble de Sant Andreu el gener de 1875.

Després d’un període convuls que li va costar el 1868 la corona a la reina Isabel II, un príncep italià es va fer càrrec de la corona espanyola el 1871 després d’un govern provisional. El nou rei, Amadeu I de Savoia decidí renunciar al càrrec en febrer de 1873 fart de trobar-se sense cap recolzament i immers en una guerra civil enfront del pretenent carlí Carles (VII). Llavors  es va proclamar la IªRepública (1873-74) però un cop d’Estat del general Pavia el gener de 1874 va acabar amb el somni republicà i va instaurar un nou govern provisional previ a la coronació del fill de Isabel II, Alfons XII.

Alfons XII va ser coronat a inicis de 1875 i va venir a de pas a Sant Andreu de Palomar el 9 de gener durant el seu viatge cap a Barcelona. Poca informació tenim d’aquell fet però als llibres d’actes de l’Ajuntament de Sant Andreu trobem algunes anotacions sobre aquell fet. Segons consta, el 5 de gener els regidors decideixen crear una comissió per organitzar els festejos de la proclamació del nou rei que visitarà el poble uns dies després. El dia 8 es reuní novament la plana major de l’Ajuntament i acordaren fer una gran festa que es faria al dia següent de la visita del nou monarca perquè així els regidors també puguessin participar. El batlle de Sant Andreu de Palomar Andreu Puig Torres comunicà que el governador civil li havia dit que s’espera l’arribada del rei el dia 9 pel matí i proposà convidar a la recepció reial als senyors alcaldes de barri, empleats i “demás personas de costumbre” .

La reunió s’allargà fins la nit preparant els actes de recepció del jove rei Alfons XII quan de cop, arribà un telegrama que confirmava l’arribada del monarca per les 9 del matí. El batlle, veient que tenien poc temps per acabar d’organitzar tot, decidí suspendre la sessió “para activar la preparación real”.

El 9 de gener Alfons XII passà unes hores a Sant Andreu i al dia següent el poble féu una gran festa. El 13 de gener es tornaren a reunir els consellers de l’Ajuntament però malauradament no donaren detalls sobre la recepció i la festa. Només acordaren “el pago de los gastos ocasionados por la recepción real y los festejos celebrados en honor de la proclamación del rey Alfons XII”. I el dia 22 -encara eufòrics- els consellers decidiren celebrar el sant del rei Alfons XII “adornando las casas consistoriales y como fiesta nacional lo hagan también las oficinas y escuelas públicas”.

 

Aquesta entrada s'ha publicat en Segle XIX, Segle XX i etiquetada amb , , , , , , , , , . Afegiu a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

2 respostes a LES VISITES D’ALFONS XII I ALFONS XIII A SANT ANDREU

  1. Ostres! Curiós!
    No sé si al nou monarca l’alcalde el rebria de la mateixa manera..!

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s