SANT ANDREU DE PALOMAR EL 1713

El 9 de setembre, amb els actes del Tricentenari es va presentar al carrer Segadors del nostre poble el llibre: “Sant Andreu de Palomar. De Francesc de Tamarit al Decret de Nova Planta (1640-1716)”. A l’acte -amb nombrós públic- hi assistí el Regidor del Districte i els autors del llibre (Manel Martín, Xavier Martín, Jordi Petit, Sebastià Que, Jaume Seda i Pau Vinyes). A més, l’acte fou amenitzat amb la presència de dos miquelets que ens van explicar els detalls de les seves vestimentes i armes.

El llibre narra els fets ocorreguts al nostre poble entre les guerres dels Segadors i Successió, a més dóna un altre punt de vista sobre el setge de Barcelona, la visió des d’un poble ocupat pels borbònics.

54146

En l’article d’aquest mes he decidit parlar d’un fet poc conegut del setge de Barcelona, la col·laboració de Sant Andreu de Palomar i els seus habitants en l’intent de trencar el setge a la ciutat i ajudar als barcelonins en la seva resistència.

Un document trobat a l’Arxiu de la Corona d’Aragó (ACA) ens relata dit fet:[1]

Aquest document reconeix que en setembre de 1713 des de Barcelona es preparà un pla per comprar ramats a la Catalunya interior. Tot i la seva proximitat, Montcada, Badalona i Sant Andreu de Palomar també hi van col·laborar.

El 9 de setembre, un ramat adquirit per un pagès de Montcada fou portat al convent de Montealegre i a la nit, des d’allà, fins a Badalona des d’on en vaixell, van trencar el setge naval a Barcelona amb una barqueta petita i van aconseguir portar menjar a la ciutat comtal.

Un cop acabada la guerra, en plena repressió, després de diverses investigacions, el 1717 tots els participants van ser detinguts, interrogats i jutjats, entre ells els andreuencs Salvador Feliu i Pere Solà. El document malauradament només ens narra el fets que van succeïr, de la sentència no en sabem res.

En setiembre de 1713 en fuerza del orden y mandato de  Rafael Esteve, Melchor Guardia y Severo March (todos de Barcelona), compraron Salvador Feliu y Pedro Solà (de San Andrés de Palomar) a Andres Cuyas labrador del lugar de Moncada, ciento y trenta ovejas a razón de 46 reales por cada oveja y ciento veinte y un machos a razón de 53 reales cada uno.”

Botiguers de Barcelona reuniren diners i demanaren entre ells a un andreuenc tancat dins de la ciutat (Salvador Feliu) que anessin al Pla de Barcelona i des d’allà s’ho maneguessin per aconseguir ramats per arreu de Catalunya per poder portar menjar a la ciutat de Barcelona en aquells primers moments del setge. L’andreuenc Salvador Feliu aconseguí en un primer moment comprar carn al poble de Sant Andreu de Palomar i després va parlar amb un pagès de Montcada perquè d’amagat, reunís un ramat prop del convent de Montealegre per després ell introduir-lo a Barcelona.

Segons testificà un tal Miquel Llorell:

Fueron Pedro Rimbau i Gabriel Toret tenderos de Barcelona los que dieron la orden expresa a Rafael Esteve, Salvador Feliu i Severo March de comprar diferentes especies de ganado en diferentes partes de Cataluña para conducirlos a Barcelona. La compra tenia que ser secreta y se compró carne en la Universidad de St. Andres.

Un altre testimoni, Juan Balde de Sant Martí de Provençals reconeixia que:

“…si aquellos hombres no tenian suficiente dinero, havien de ir a casa del hermano de Melchor Guardia a Castellderçol y allá se les daria más dinero.”

Interrogat un dels acusats, Rafael Esteva -doctor en medicina- reconegué que el  9 de setembre de 1713 va aconseguir sortir de la ciutat de Barcelona amb Salvador Feliu i Severo March i van al convent de Montealegre per agafar un ramat i portar-lo després a un embarcador de Badalona:

Fue en dicho Convento en donde fueron entregados diferentes partidas de ganado, y desde allí las encaminó el testigo y las llevó a dicho embarcadero de Badalona para que las condujese de noche a la presente ciudad. Melchor Guardia, tendero de Barcelona le dio dinero para comprar el rebaño.”

[1] REAL AUDIENCIA, Pleitos civiles, núm. 30922.

Aquesta entrada s'ha publicat en Segle XVIII i etiquetada amb , , . Afegiu a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s