LA FESTA MAJOR AL SEGLE XIX

259correfoc

Ha arribat la nostra Festa Major i com cada any es realitzen un munt d’actes i activitats per a totes les edats per celebrar la festa del nostre patró, Sant Andreu Apòstol.

Mirant cap enrera he volgut veure una mica com eren aquestes festes al segle XIX agafant alguns relats antics que ens mostren els diversos actes que es produïen al nostre poble per celebrar les festes.

Actualment les festes duren dues setmanes i les diverses entitats del poble fan molts actes i activitats però abans, les festes eren molt curtes, duraven un parell de dies  (el 30 de novembre i el dia 1 de desembre) on els actes més destacats eren els litúrgics. Amb el pas del segle, les diverses associacions i entitats que s’anaren creant projectaren nous actes independents però que es compaginaven amb els oficials. Ja entrats al segle XX, les festes s’allargaren i els actes es multiplicaren fins que després de la guerra civil s’unificaren amb un únic programa de festes.

Però tornem al segle XIX. El document que vull analitzar data de 1814, quan el Baró de Maldà, aprofità que feia uns mesos que havia acabat la guerra del Francès (1808-1814) per visitar el nostre poble i participar en els actes de la festa major. El Baró quan venia al nostre poble s’instal·lava a Can Sitjar, un mas de la família Castellbell i en el qual s’hi trobava com a casa. Al seu relat, el baró comenta:

Per disfrutar fins divendres al matí dels dos dies de la festa major del gloriòs apòstol de Sant Andreu, en aquest poble de Sant Andreu de Palomar, amb ple goig i alegria, havent-se’n acabades (gràcies a Deu) les passades amargures, congoixes i afliccions que ens donaven aquells braus toros i fieros lleons del malvadissim Napoleon. […] Al matí vam anar a resar a Santa Eulàlia i després baixarem a resar a l’església de Sant Andreu, veient después la festa i después passejant i divertint-se per allí.”[1]

Com veiem, les litúrgies, els balls i les tavernes eren les úniques distraccions que hi havia en aquell moment. Amb el pas dels anys i amb l’arribada del tren a mitjans del segle XIX, el nombre de visitants a les festes va augmentar i des de Barcelona fins i tot es van posar trens especials.

Hoy por ser el primer dia de la fiesta, saldrán dos trenes extraordinarios á las nueve y diez de la noche de Barcelona y á las ocho y media y nueve y media de Sant Andrés, igualmente el viernes por ser el último dia.”[2]

De 1890, hem aconseguit sortosament aquest resum dels actes dels dos dies de festes del nostre poble publicat a la Pluma de Oro; veiem que diu:

Actes pel diumenge 30 de novembre i dilluns 1 de desembre:

  • Ofici de misa amb l’asistència dels càrrecs electes de l’Ajuntament amb un sermó del mossèn Josep Ballesteros.
  • Repartiment de bonus per un pà de tres lliures i una lliura d’arròs i mitja de carn a uns 400 pobres de la població.[3]
  • Fira a la Rambla i un premi de 15 pts per la botiga que més guarnida estigui.
  • Focs d’artifici en la riera de Sant Andreu.
  • Funcions de ball als casinos i centre socials.
  • Funcions de teatre per la tarda i nit els dos dies. Les funcions seràn “La aldea de San Lorenzo”, 2 piezas de canto por el coro de la Sociedad i la Zarzuela “L’allotjat”

 

  • Teatre de monos, funcions a precio baratísimo.”

[1] Baró de Maldà. Calaix Desastre (1813-14).

[2] La Vanguardia 30-11-1881.

[3] Cal tenir en compte que molta gent gran no tenia recursos ja que no hi havien pensions per jubilació ni res que se li assemblés. Aquest fet es veié reflectit el 1903 en l’obra d’Ignasi Iglésias “Els Vells”

Aquesta entrada s'ha publicat en Segle XIX i etiquetada amb , , . Afegiu a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

Una resposta a LA FESTA MAJOR AL SEGLE XIX

  1. Joan Marrugat ha dit:

    la referencia “Baró de Maldà. Calaix Desastre (1813-14).” … ha de dir “Calaix de sastre”

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s