MASIA DE CA L’ANDREU FERRER

148Al carrer Gran de Sant Andreu 148 cantonada amb Ramon Batlle trobem encara avui l’antiga masia de Ca l’Andreu Ferrer. Tot i que l’actual nom és modern (mitjans del segle XIX), la masia ja existia al segle XVIII.

A mitjans del segle XIX, l’andreuenc Andreu Ferrer tenia diverses terres a l’actual districte de Nou Barris prop de la masia de Can Guineueta. Per les seves terres creuava un torrent que rebia el nom de torrent d’Andreu Ferrer, a Sant Andreu era conegut com a torrent Parellada degut a que passava per les terres de Francesc Parellada.          Imatge de Jordi Petit i Gil.

Familiars dels Martí-Badaló que vivien al carrer Sant Miquel (ara Llenguadoc) Andreu Ferrer va adquirir a mitjans del segle XIX també aquest edifici a l’antic carrer Casasnoves (actual carrer Gran de Sant Andreu) i el mantingué fins que a finals del segle XIX (creiem que al 1895) vengué l’edifici.

A finals del segle XIX doncs, Francesc Grau adquirí l’antiga masia i l’any 1896 l’edifici fou totalment remodelat perdent la seva identitat com a mas rural i passant a ser una nova casa d’estil senyorial.

L’edifici va perdre les seves taulades a dues aigües i passà a tenir tres plantes i coberta plana a la catalana. La façana va ser totalment reformada i presenta actualment una decoració neoclàssica. Si ens hi fixem, dalt de tot podem veure la data “1896” i les inicials “FG” (Francesc Grau).

La façana lateral no té cap tipus d’ornamentació i té poques obertures, segurament es deu a que devia haver algun tipus d’adossat abans de que s’obrís el carrer Ramon Batlle (antic carrer Sant Pau) entre els anys 30 o 40 del segle XIX.

El 1925 al local dels baixos hi havia una merceria anomenada El Barato Andresense regentada per Joan Mas i durant la República les plantes superiors es dividiren per fer diverses vivendes.

*Per més informació llegir:Les masies de Sant Andreu de Palomar. Inventari de cases de pagès andreuenques”. (2014).

Aquesta entrada s'ha publicat en Masies andreuenques i etiquetada amb , , , , , , , , , , , , , . Afegiu a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s