ARQUEOLOGIA A SANT ANDREU (II)

Durant el segle XIX, a l’antic terme de Sant Andreu de Palomar, tot i ser un lloc on segurament apareixeran moltes troballes arqueològiques, no foren considerades el suficientment importants per ser excavades per arqueòlegs. Els pensaments renaixentistes d’aquells temps, donaven molta importància a la ciutat de Barcelona com a capital del Principat de Catalunya, però la resta del Pla de Barcelona, era simplement considerat com els camps que donaven aliment a la ciutat comtal. Malauradament, tot i l’evolució que ha sofert la societat durant els últims cent anys, ens hem trobat que aquest pensament sobre el Pla de Barcelona no ha canviat molt i poques també han estat les intervencions arqueològiques realitzades al nostre terme fins a finals ja del mateix segle XX. Però anem a pams i recordem ara les poques troballes documentades que es van realitzar al segle XIX al terme municipal del nostre poble a més de les de les vies del tren localitzades el 1854 i de les que ja vam parlar al nostre anterior article d’arqueologia. La següent troballa ja no la trobem fins el 1868 quan durant unes obres al Triangle Ferroviari el 1868 es van trobar unes restes romanes. D’aquella troballa en tenim constància gràcies a una publicació feta pel sr. Brossa el 10 de gener de 1869 al número 3 de la revista “Andresense” on podem llegir: “Es van descobrir alguns sepulcres, que per la seva forma es va creure que perteneixien a la mateixa época (en referència a la vil·la romana de Sant Andreu.) Aquest sepulcres o sarcòfegs eren de forma rectangular, alguns d´ells bastants irregulars, enterrats en el lloc on avuí està la via de França, i a uns 15 metres al nord de l’actual pont de la Riera de Sant Andreu, també es va trobar un altre petit mosaic i un àmfora aprop de Can Nyau.” Aquests sepulcres van ser redescoberts el 2008 durant les obres del Tren d’Alta Velocitat on es van poder documentar 30 sepulcres romans més, alguns d’ells amb aixovar.

. 743 - copia   753 - copia

Imatges del Servei d’Arqueologia. Autor: Sergio Arroyo.

L’última troballa ens data de 1878 quan amb motiu d’unes excavacions, aparegueren al carrer Foradada unes possibles termes romanes amb un mosaic, on es relata que s’hi podía reconèixer l’efígie de Dioclecià. La troballa arqueològica s’acompanyava de diverses monedes d’argent, 2 àmfores i altres restes d’èpoques posteriors. L’any 1958 sabent que per allà a prop hi havia restes es va fer una excavació arqueológica en el solar d’una casa que s’estava aixecant allà al voltant i es va trobar un abocador de material romà però cap altre rastre de les possibles termes.

Aquesta entrada s'ha publicat en Arqueologia i etiquetada amb , , , , , , , , . Afegiu a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s