Sant Andreu de Palomar: LAV SAgrera-Can Portabella.
Seguint les obres de la Línia d’Alta Velocitat (LAV) de La Sagrera encetades el 2008, al 2009 es va produir l’excavació del solar on estava ubicada l’antiga fàbrica de Can Portabella a càrrec de l’arqueòloga Estíbaliz Monguiló Cortés de l’empresa Antequem.
Can Portabella era una fàbrica de filats de lli, construïda a partir de l’any 1878. S’han identificat durant l’excavció algunes crugies de les diverses naus que componien la industria i els dipòsits, cisternes i conduccions subterrànies. Can Portabella es va bastir al costat de l’antic Rec Comtal, que seguía un traçat sinuós, que va ser respectat al segle XIX i ha restat fossilitzat en els actuals carrers Segre i Josep Soldevila. En aquesta zona s’ha localitzat un tram de 240 metres de llargada del Rec Comtal, amb el límit est excavat directament al sòl i la banda nord reforçada amb un mur de pedra que s’enllaçava amb Can Portabella amb un conjunt de contraforts.
Sant Andreu de Palomar: LAV, sector Sant Andreu.
El seguiment arqueològic portat a terme en aquest tram de l’obra de la LAV entre el Triangle Ferroviari i el Nus de la Trinitat, ha permès localitzar i excavar diverses restes arqueòlogiques sense relació cronológica entre elles. Les obres han estat dirigides pels arqueòlegs de Codex Sergio Arroyo, Dani Giner i Francesc Antequera.
Entorn del Triangle Ferroviari, s’han realitzat la majoria dels rebaixos. De les restes trobades destaquen dues inhumacions d’època romana, amb coberta de teules a doble vessant en un cas i de teules planes en l’altre. A més, aquesta darrera tomba contenia un petit aixovar consistent en una gerra cerámica partida per la meitat i situada entre les cames del difunt. Aquests dos enterraments, segurament pertanyien a la necrópolis de la possible vil·la romana de Can Nyau, situada en aquesta zona segons notícies orals.
A més de les inhumacions, es va documentar un petit mur de contenció de terres d’una Terrassa agrícola, de cronología baixmedieval i les restes òssies (ossos dels dos peus, pelvis dreta i tórax dret), sense connexió anatómica, d’un individu pertanyents a un momento indeterminat de la prehistòria.
Nou Barris (antic terme de Sant Andreu de Palomar). Plaça de les Basses de la Peira. (Ref. 20/09).
Els arqueòlegs Marc Piera i Oriol Anchon d’Arqueociència van realizar un seguiment en dita plaça els resultats del qual va ser negatiu.