1994: 1 intervenció

Nou Barris (antigament Sant Andreu de Palomar): Aqüeducte de la Guineueta. (Ref. 922/1994).

aqueducte d'horta

Part de l’aqüeducte de Dos Rius al seu pas per Nou Barris.

Els terrenys on s’intervingué arqueològicament, estaven delimitats per la via Favència al nord, i el camp de futbol de la Guineueta i el parc del mateix nom al sud. A l’oest, limita amb el carrer Castor i a l’est amb la línea d’edificacions de la via Favència.
L’antic aqüeducte de Dos Rius es féu l’any 1867. L’empresa Arke, va fer la intervenció arqueològica que va ser dirigida per l’arqueòleg Albert Bacaria Martrús i que fou motivada per la construcció d’un aparcament al lloc on, per la informació prèvia que es coneixia gràcies a la documentació i certes notícies històriques, totes elles d’època molt recent, se suposava la presència d’un segment del traçat del conegut aqüeducte de Dos Rius.
Arran de la intervenció es descobrí part de l’obra hidràulica, corresponent a un segment de la mateixa, amb quatre arcades parcialment conservades. Les restes arqueològiques, però, només es pogueren observar de manera parcial després dels treballs realitzats degut, en part, a la destrucció soferta al llarg dels anys, i en part, a la manca dels mitjans mecànics suficients per descobrir la totalitat de l’estructura conservada.
No es pogué comprovar si la resta de l’aqüeducte que travessava el torrent es conservava en una cota inferior a la que s’ha aprofundit durant els treballs arqueològics.
En tot cas es garantí la conservació de l’estructura en no ser afectada per l’aparcament. L’aqüeducte té una potència arqueològica de 7 m., actualment es troba tapat i el Parc de la Guineueta està gestionat per Parc i Jardins de l’Ajuntament de Barcelona.

Una resposta a 1994: 1 intervenció

  1. Retroenllaç: La ruta de l’aigua: recorregut per l’aqüeducte de Dosrius a Barcelona | A Dosrius. Una visita al passat

Deixa un comentari